Vuorikiipeily Suomessa – miten se onnistuu?

Oletko kiinnostunut vuorikiipeilystä Suomessa, mutta et tiedä mistä voi aloittaa? No Suomessa lajin harrastusmahdollisuudet ovat hyvin vaikeat sillä Suomessa ei ole juurikaan vuoristoja.

Vuorikiipeilyn aloittamisessa on siis lähdettävä matkustelemaan muualle vuorisiin olosuhteisiin. Suomessa on mahdollista aktiivisesti harjoitella esimerkiksi tekniikoita ja otteita erilaisten kiipeilyseinien avulla, mutta varsinainen kokemus on saatava muualta esimerkiksi Chilestä tai jenkeistä.

Kun etsit sopivaa kohdetta kiipeilemiselle on hyvä aloittaa tiedon kerääminen eri vuorista. Suosittelen Summit Post -sivustoa tähän tarkoitukseen, jossa esitellään lukuisia kohteita. Myös oman kassan on oltava kunnossa, sillä varusteet, matkustaminen, majoitus ja ruoka maksavat maltaita joissakin maissa. Chileä voin itse suositella edullisten hintojen takia, kun ottaa huomioon että majoitus on edullista.

Kun valitsee ulkomaat kohteeksi kiipeilymielessä on hyvä varata aikaa useampi viikko, sillä alkupäivät menee yleensä sählätessä ennen kuin pääsee varsinaiseen actioniin.

Varusteet ovat kalliita ja usein eri harrastajat ovat haalineet varusteita vuosien varrella. Tinkimään varusteissa ei kannata ruveta, sillä huonot varusteet voivat pahimmillaan maksaa oman hengen, kun esimerkiksi hapertunut turvaköysi katkeaa. Vuoristo-olosuhteissa pukeutumiseen on myös kiinnitettävä aivan erilaista huomiota, sillä kylmä tuuli yhdistettynä ilman-alaan saattaa olla kova paikka monelle siihen tottumattomalle.

Uusille vuorikiipeilystä kiinnostuneille suomalainen Vuorenvarma.fi -blogi on hyvä tapa aloittaa asiaan tutustuminen. Blogissa nuori nainen kertoo miten hän on päässyt alkuun harrastuksessa ja mitä vinkkejä hän antaa muille kiipeilyn suhteen.

Ulkomailla vuorikiipeilyä varten on varatta runsaasti rahaa, jonka takia budjetin tekeminen hyvissä ajoin etukäteen on tärkeää. Lainalla harvemmin kannattaa lähetä mitään tekemään, mutta joissakin tapauksissa esimerkiksi majoitus on turvattava rahoituksella jos oma budjetti ei anna periksi. Varusteet sinällään ovat kertainvestointi, mutta osa lisävarusteita on joka kerta ostettava uudestaan, koska ne ovat kertaluonteisia. Samalla purkkimuonaa kannattaa varata tarpeeksi rinkkaan, kun kiipeily aloitetaan. Kovimmat kiipeilijät viipyvät viikkoja suurimmilla vuoristoilla jolloin varustautuminen on hyvin tarkkaa puuhaa.

Halvan majoituksen löytämisessä auttaa ihan perinteiset työkalut, kun taas toisille matkailuauto voi olla hyvä vaihtoehto.