Marjastaminen on suosittu harrastus

Suomalaiset ovat innokkaita metsässä kävijöitä. Puoleensa houkuttelee upeiden luontomaisemien lisäksi myöskin kaikki valtavat herkut, jotka metsässä meitä odottavat. Heinäkuussa alkaa merkittävä kausi, jonka aikana sadattuhannet suomalaiset lähtevät metsään ämpäri tai kori kädessään etsimään joko sieniä tai marjoja. Marjakausi käynnistyy Suomessa heinäkuun puolenvälin tienoilla. Suomen kesä on lyhyt, mutta yleensä jossain vaiheessa kesää on kuumempi ajanjakso, jota seuraavat raskaat sadekuurot. Näitä seuraa yleensä runsas marjasato. Joka vuosi Suomen metsät tuottavat valtavasti erilaisia marjoja kuten mustikoita, puolukoita, hillaa ja tyrniä. Määrän arvioidaan olevan lähemmäs 500 miljoonaa kiloa, josta suurin osa siirtyy kotimaisiin ja pohjoismaisiin tehtaisiin, joissa niistä valmistetaan hilloja, marmeladeja, mehuja ja leivonnaisia. Toki niitä myydään myös toreilla ja marketeissa, joista moni käy hakemassa satsin kotiinsa. Marjabisneksestä on tullut kuitenkin varsin tärkeä osa maamme taloutta, sillä marjanpoimijat muodostavat merkittävän työryhmän. Voidaankin sanoa, että marjat työllistävät tuhansia marjastajia maassamme ja työntekijöitä saapuu niinkin kaukaa kuin Thaimaasta asti poimimaan marjoja tilapäisesti marjakauden ajaksi. Thaimaan lisäksi monia marjastajia tulee muun muassa Valko-Venäjältä, Ukrainasta ja jopa Italiasta.

Kumma kyllä, parhaimmalta marjat maistuvat kuitenkin silloin kun ne on itse käynyt poimimassa tutusta metsästä. Samalla kun metsät täyttyvät marjoista, vaeltavat suomalaiset sankoin joukoin apajille. Marjametsässä on yleensä tarpeeksi tilaa, ettei vastaan välttämättä tule yhtäkään muuta marjastajaa, mutta metsiin lähtee hyvin monenlaista porukkaa aina monen lapsen perheistä yksinäisiin samoilijoihin.

Suomi on yksi monipuolisimmista maista harrastaa marjastusta. Maastamme löytyy monia hyvin harvinaisia marjoja, joita ei monesta muusta maailmankolkasta edes löydy ja joita kutsutaan toisinaan superruuaksi. Metsistämme löytyy lukuisia eri marjoja, jotka ovat yleisesti ottaen hiukan pienempiä kuin monessa muussa maassa, mutta ne ovat tupaten täynnä erilaisia kehollemme tärkeitä vitamiineja, makeita makuja ja flavonoideja.

Marjastaminen ei vaadi mitään erityistaitoja. Varusteiksi kannattaa ottaa mukaan mukavat kengät sekä jonkinlainen astia, kippo tai kori, johon marjoja voi kerätä. Markkinoilla on tarjolla erilaisia marjastuskauhoja, mutta myös ilman niitä pääsee marjoihin käsiksi varsin hyvin. Näppärät sormet ja tarkat silmät ovat marjametsällä suureksi avuksi!