Kalastamaan Suomen vesille

Suomi on maa, jonka pinta-alasta jopa kymmenen prosenttia on vesialueiden peitossa. Tuskin lienee mikään yllätys, että maa, jossa on eniten vettä koko maailmassa, tarjoaa valtavan monipuoliset mahdollisuudet hyvin erilaisten kalalajien pyydystämiseen. Maassamme on yli tuhat kilometriä rannikkoa Itämerellä, lähes 190 000 järveä sekä useita satoja jokia, joka luo poikkeuksellisen monipuoliset olosuhteet kalastukselle. Sen lisäksi, että tarjolla on erinomaisia kalastusmahdollisuuksia, pääsee kalavesillä ihailemaan uskomattomia maisemia. Monet muut maailman suosituimmista kalastusalueista ovat muiden kalastajien kansoittamia, mutta Suomen vesistöt tarjoavat roppakaupalla tilaa ja hiljaisuutta. Täällä voi kalastaa aivan omassa rauhassa, keskellä kauneinta ja puhtainta luontoa. Suomen rikas luonto ja laajat vesistöt ovatkin syynä siihen, miksi kalastaminen on aina ollut tärkeä osa suomalaista elämää. Muinaisen vedenjumala Ahdin uskottiin olevan kalaonnen suhteen suosiollinen, kunhan kalastaja pysyisi kohtuudessa ja pyydystäisi vain sen verran, mitä tarvitsee syödäkseen. Ei myöskään ole sattumaa, että Suomesta löytyykin monia tunnettuja uistinvalmistajia kuten vaikkapa Rapala.

Suomen ehdottomia valttikortteja on se, kuinka lähellä luontoa kaupungit ovat. Jo kaupungin laitamilla pääsee keskelle villiä luontoa jopa julkisilla kulkuvälineillä. Kalastusluvan hankkiminen on helppoa ja saatavilla on monenlaisia majoitusmahdollisuuksia, kuten tasokkaita vuokramökkejä tai leirintäalueita. Mikäli ei mielellään lähde omatoimisesti kalastamaan ilman tarkempaa tietoa alueella kalastamisesta, voi turvautua ammattimaisen kalastusoppaan apuun, joita löytyy eri puolilta Suomea. Kalastusoppaan avulla löytää kaikista parhaat kala-apajat ja osaa pakata mukaan parhaimmat kalastusvälineet. Toki myös puhtaalla tuurilla voi osua erinomaiselle kalastuspaikalle, mutta paikallistietämys vie pitkälle ja tekee kalojen narraamisesta helpompaa.

Yleisimpiä kalalajeja maassamme ovat valkolihaiset saalistajakalat kuten hauki, ahven ja kuha. Etenkin haukea ja ahventa löytyy lähes kaikista maamme vesistöistä ja jopa yli metrin pituinen hauki ei ole mikään tavaton harvinaisuus. Kuhaa löytyy eniten eteläisen Suomen ja sisämaan järvistä ja lisäksi Itämeren rannikkoseuduilta. Erityisesti maamme pohjoisosassa Lappi tarjoaa uskomattomia tilaisuuksia saada haaviin lohta, taimenta ja harjusta. Parhaimmat alueet kalastamiseen Pohjois-Suomessa löytyvät maamme käsivarresta ja Tenojoelta, jossa uiskentelee parhaimmillaan useita kiloja painavia vonkaleita. Myös Tornionjoki on otollinen paikka kalastukselle.